Acda weer opgeladen

Na zijn huwelijksbreuk en de intensieve ‘Ren Lenny Ren’-tour zorgden een verblijf in New York en een reis door Europa voor nieuwe energie. Thomas Acda (40) is helemaal terug met ‘Alles is liefde’ en het album ‘Nachtmuziek’ met Paul de Munnik.

Thomas Acda arriveert op gymschoenen en in een joggingbroek. Hij blijkt ‘serieus’ in training voor de marathon van New York. Al weken. Toch hoeft Haile Gebreselassie geen concurrentie te vrezen van de Amsterdammer op de meet in Central Park.
Want zo fanatiek is de acteur/zanger nou ook weer niet: hij stopt onderweg rustig voor een kop koffie met uitzicht op de Hudson. Want zijn eindtijd speelt nauwelijks een rol, vertelt hij.

,,Ik denk dat ik er een uur of vijf over ga doen. Het klinkt raar maar eigenlijk vormt het marathonlopen zelf het minst interessante onderdeel van deze exercitie. Natuurlijk is het prettig dat je het kunt, 42 kilometer afleggen. Dat had ik vroeger nooit gedacht. Maar het is een smoes om weer in conditie te komen voor het nieuwe seizoen, ik ben er ook flink van af gevallen. En het is óók een alibi om weer naar New York te gaan, echt zo mooi.

Thomas Acda kampt al jaren met een heftige Big Apple-verslaving. Na zijn scheiding van jeugdliefde Joanneke (‘Ik wil niet over die breuk praten, dat vind ik van weinig respect voor haar getuigen, bovendien vond ik het al vreselijk dat ik als alleenstaande vader in het Aldi-krantje stond’) koos hij dan ook voor een langer verblijf in die stad om mentaal bij te tanken.

Drie maanden huurde hij op Manhattan een appartement om een cursus scenarioschrijven te volgen aan de filmacademie. Alleen. ,,Het klinkt stoerder dan het is want je stopt 2500 dollar in je zak en je vertrekt. Misschien kom ik nu met de grootste clichés maar: de sfeer daar is zo fascinerend. Rondlopen is alles wat ik doe. Ik trok ’s ochtends om acht uur de deur achter me dicht en ging rondzwerven. Op zoek naar straten, wijken, plekken waar ik nooit geweest was. Mensen kijken, buurten ontdekken.

,,Dan kwam ik om vijf uur terug, bestelde eten en zette de tv aan voor komedies. En daarna werken aan mijn script tot diep in de nacht. Lekker rustig ook, want dan was het in Nederland nacht en werd ik tenminste niet gestoord. Stappen met medecursisten deed ik niet. Had ik geen behoefte aan, want vaak wilden ze naar de disco. En als ze uit eten gaan bestellen ze spa en sla. Terwijl ik dan kies voor een goede Italiaan met een fles wijn. Ik denk dat daar iedereen zich ’s nachts stiekem volpropt want waarom zijn ze anders zo dik? Bovendien vond ik het wel prima om alleen te zijn. Het is toch heerlijk om een tijdje lekker egoïstisch te kunnen leven zonder met iemand rekening te houden? Dan kom je wel tot jezelf.

Daarom ook kocht hij een Landrover om door Europa te ‘scheuren’. ,,Soms 800, 900 kilometer achter elkaar achter het stuur zitten. Ik had mijn bed in de achterbak gebouwd, wat kaarten mee en mijn gitaar. Dan zette ik de auto op de mooiste plekken, vlak aan het strand of middenin het bos. Op het tijdstip wanneer ik daar zin in had.

Zijn buitenlandse avonturen leverden hem nieuwe energie op voor het komende seizoen. Vanaf 24 oktober touren Acda De Munnik met hun nieuwe cd Nachtmuziek door Nederland. Een emotioneel album waarop Johnny Cash-invloeden te horen zijn.

Verder hield Acda aan zijn tijd in New York zijn eerste scenario over dat inmiddels bij Motel Film ligt ter onderhandeling. Een romantische komedie met de titel Spelling over de gevolgen van een per ongeluk verzonden sms’je. De hoofdpersoon raakt net als Acda’s personage Ted Coelman in Alles is liefde verstrikt in zijn eigen leugens (hij is ontslagen, maar verzwijgt dat uit schaamte, red.) waardoor hij zijn relatie op het spel zet.

Acda: ,,Romantische komedie is echt mijn genre. Je hebt herkenbare situaties waarom je kunt lachen én huilen. En wat ik aan Alles is liefde erg geslaagd vind is de Robert Altman-achtige structuur: verschillende verhaallijnen die met elkaar verweven zijn. Alles draait ook om de liefde. Ondanks mijn scheiding geloof ik er nog steeds in, niets wijst erop dat het niet nog een keer kan. Maar: haast heb ik nu in elk geval niet.’’

Alles is liefde, vanaf vandaag in de bioscoop

Bron: AD