Hollands Diep

"Flarden van teksten schieten één aan één voorbij," zo klonk het in de studio van Hollands Diep, gezongen door het populaire duo Acda en de Munnik. Het gesprek met de heren komt moeizaam op gang en bestaat uit korte zinnen. "Het is nog heel vroeg," rochelt de gereserveerde De Munnik. De heren toeren in het voorjaar van 2005 door Nederland met een rockopera die een zware wissel trekt op hun leven.
De doorbraak van Acda en de Munnik komt in 1998 met de hit 'Niet of nooit geweest'. "We zaten op een dakterras in Griekenland toen ik hoorde dat het liedje op nummer twee stond," zegt Acda. Hun CD stond al tijden laag in de top 100. Toen werden ze in een keer beroemd. Acda: "Waarschijnlijk ging het die zomer in veel huwelijken mis en konden mensen met het liedje wel uitleggen wat ze elkaar al die jaren niet hebben kunnen vertellen."Kunstacademie
Bijna dertien jaar geleden leren Thomas Acda en Paul de Munnik elkaar kennen op de kleinkunstacademie. De heren ontdekten al snel de formule die voor hen het beste werkte: intelligente popliedjes ingebed in een theaterprogramma dat ook nog ergens over gaat.
Ondanks het succes blijven Acda en De Munnik doodnormale jongens. Sterren willen ze niet zijn. Ze gaan nooit naar premières of galadiners. Daarin ligt ook hun succes: het cultiveren van het dood-normale-dertigers-imago. "We hebben ooit verzonnen dat we zo gewoon zijn om het rustig te houden. Doordat we na het succes van 'Niet of nooit geweest' niet meer normaal over straat konden. We wilden een lange carrière, geen eendagsvliegsucces. Daarom is het voor mij bittere noodzaak vast te houden aan het gewone," verklaart Acda.

Ren Lenny Ren
Het idee voor de 'Rockcomedy' Ren Lenny Ren ontstond tijdens een vakantie in Frankrijk. Acda: "We lagen in een tuin om half vier, zo'n moment dat er niets te doen is. Dan komt zo'n idee op. Ik riep opeens: "Volgens mij moeten we een rockopera gaan maken." De Munnik: "Thomas komt vaak met een idee en kijkt bij mij of het stand houdt". Acda: "Paul is altijd de rustige overdenkende kracht. Vaak zijn mijn ideeën niet haalbaar en kost het veel te veel."


Acda en de Munnik aan tafel


Circus
Bestond het clubje dat de shows van Acda en de Munnik begeleidde uit een hand vol mensen, nu is bij Ren Lenny Ren een circus betrokken van tientallen medewerkers; zowel zakelijk als artistiek een risico voor het duo. Naast Acda en de Munnik bevolken acteurs en een complete band het podium en is er een volledig decor. "De rockopera is me nu wel even genoeg; mijn leven zit nu al acht maanden in drie waterdichte tassen," zegt Thomas Acda.
Angst
De comedy draait om twee succesvolle liedjesschrijvers die door roem, geld en omgeving fantastische bedriegers zijn geworden. Het verhaal is niet autobiografisch. Acda: "We hadden ook een jazz plaat kunnen maken. Maar we voelden dat het tijd was om iets groots te produceren". Het thema van de opera is de angst om te verliezen". De Munnik: "Het gaat over het overwinnen van de angst om te verliezen wat je hebt opgebouwd. En dan gaat het niet zo zeer over carrière of reputatie. Maar meer persoonlijk. Omdat we kinderen hebben, hebben we meer te verliezen dan te winnen." Acda: "Op een bepaalde leeftijd ga je een heuvel over waar je meer te verliezen hebt dan te winnen. Dan moet je terugkijken om te zien of het bevalt wat je gedaan hebt, wie je bent en of je daar nog wat in kan veranderen."

Terugkijken
Volgens Acda en De Munnik is de samenwerking nog steeds hetzelfde als toen ze elkaar voor het eerst op de kleinkunstacademie ontmoetten. "Daar verandert niets aan. We zijn nog steeds twee vrienden die samen graag goede muziek willen maken," zegt Acda. "We doen eigenlijk nog precies het zelfde. Als je terugkijkt heb je maar één ding verteld." De Munnik: "We hebben dan wel een rockopera gemaakt maar eigenlijk vertellen we nog steeds hetzelfde verhaal over twee jongens die iets bedenken. Alleen nu zijn er allemaal mensen en een decor bij."