Interview met Ross Curry, 15-03-05

Als je jezelf in 30 seconden zou mogen presenteren, hoe zou je dat dan doen?

Hoe zou ik dat doen? Dat hangt een beetje van de situatie af. Waar het om gaat. Ik zou gewoon zeggen dat ik een muzikant ben. Dat ik liedjesschrijver ben.. Zanger. Singer/songwriter dus. Kort maar krachtig.

Stel dat je echt in naam van Acda en de Munnik hun muziek zou mogen zingen, zou je dat dan doen of houd je het gewoon op je eigen repertiore?

Nee, ik denk het niet. Ik zit nu in een rol, ik speel nu iemand. Net als Thomas en Paul, alleen spelen zij met hun eigen naam. Ik niet, want ik ga dood, logisch dus. Maar dat zou een hele andere contect krijgen dus. Ik heb wel de eerste keer dat ik met hun meeging in de Kleine Komedie iets gespeeld. Alle nummers die zij bij elkaar hadden waren zeg maar 2 uur en een kwartier. En ze hadden geen pauze. Dus een flinke brok om doorheen te bijten als je in de zaal zit.. Dus als break speelde ik Ze vroegen of ik een nummer alleen wilde spelen, een met JB en een met de hele band. En op een gegeven moment hoorde ik Paul, toen speelde hij Vandaag Ben Ik Gaan Lopen en dat vond ik zo'n geweldig mooi nummer en toen heb ik besloten om daar een vertaling van te maken. In de show speel ik daar ook een paar coupletten van en het refrein. Maar ik heb zelf het hele nummer in het Engels vertaald. Kijk, op zo'n manier zou ik het wel doen. Maar ik zou niet echt de exacte woorden gebruiken die zij gebruiken. Dan had ik zoiets al veel eerder gedaan. Om verder te komen zeg maar.

Waar kom je vandaan?

Voordat ik in Nederland woonde, woonde ik in Engeland. Ik ben in Italie geboren en als baby ben ik dus naar Engeland verhuisd. En toen ik tien was kwam ik in Nederland wonen. Liverpool. Ik mis Engeland niet. Ik mis familie soms wel, maar ik heb niet echt het gevoel dat ik verder wat mis. Ik heb ook echt een hele grote familie, is echt een hele kolonie. Een heel nest. Ik heb een aantal jaar geleden voor het eerst sommige neefjes en nichtjes van me gezien. En ik heb inmiddels neven en nichten die ook weer kinderen hebben. Toen ik wegging uit Liverpool was het echt troosteloos daar. Eind jaren 70. Er waas toen nog niks. En er zijn ook heel veel mensen vandaan gegaan. Ik vraag me af en toe wel af als ik bijvoorbeeld daar was gebleven. Wat er dan was gebeurd. Als ik daar had gezeten als singer/songwriter. Maar dat is als als.....

Hoe ben je in de muziek beland?

Ik was drie en toen wist ik al precies wat ik wilde worden. In Engeland had je toen al Top Of The Pops en daar keek ik dan naar. Kon nog net, dat kwam om half 7 en dan moest ik om 7 uur naar bed. Dus dat kon nog net. Toen wist ik dat dat was wat ik wilde. Nu ben ik 35. Ik ben wel op een gegeven moment echt voor de muziek gegaan en niet voor de roem of zo. Het had makkelijker kunnen wezen. Maar ik heb besloten om toch voor de muziek te kiezen. Heel moeilijk, want je komt mensen later tegen en die leren dan pas je muziek te waarderen. Ik heb nu ook geen platenmaatschappij. Ik zat eerst bij Polygram en het zou nog een week duren voordat we de hitparades in kwamen, maar toen kwam de nieuwe plaat van de Dire Straits uit, dus die krijgen voorrang en dat soort dingen. Dus toen had ik er al helemaal geen zin meer in, toen zijn we daar ook gekapt.

Wie zijn je grote voorbeelden?

Kwa schrijven de Beatles. Daar heb ik echt gitaar van leren spelen. Gewoon alles meespelen, ik had een boek met alle noten erin en op een gegeven moment kon ik dat hele boek naspelen. Toen dacht ik nu kan ik wel een beetje gitaar spelen. Jaren 70 hou ik van, veel soul, eind jaren 60 dingen. Led Zappelin heel erg. Ik heb ook een jaar lang elke dag bijna alleen Jimi Hendrix gedraaid. Dan zat ik thuis gewoon echt 8 uur per dag met een gitaar te spelen. Net werken dus. Totdat de buren op de muur begonnen te rammen en zeiden dat ik nu toch echt moest kappen. Otis Redding ook trouwens.

Is het moeilijk om op een lange zin na niks te mogen zeggen in Ren Lenny Ren?

Dat is heel moeilijk, het is heel moeilijk om iets neer te zetten en om toch geloofwaardig over te komen, zonder dat je iets zegt. Dat vond ik echt al moeilijk. Hoe moet je iets uitbeelden zonder dat het pathetisch wordt, een soort van mime..

Wat heb je voor opleiding gedaan?

VBO en ben daarna naar Amsterdam gegaan. En toen heb ik in bands gespeeld. Ik wilde filmwetenschappen studeren. Maar dus niet gedaan. Ben trouwens ook nog chefkok in een restaurant geweest. Toen had ik net een plaat omgenomen in Wales. Er was kwa muziek ook maar weinig te doen in Nederland, weinig bandjes dus toen dacht ik nou ik ga er nu echt even helemaal tussen uit.

Wat zijn de leuke en minder leuke kanten van je werk en van je samenwerking met Thomas en Paul?

Zij zetten dit op, maar werken net zo hard als iedereen. Dus het is voor hen niet anders als voor mij. Ik zie ze niet als baas ofzo. Ik zie ze ook niet minder of wat dan ook. Zij zitten er ook gewoon middenin. De minder leuke kanten is dat het heel veel werk is, ik heb twee kinderen en die zie ik bijna nooit. Als ik zondag op sta dan ben ik gewoon heel erg moe. Dus het is gewoon heel zwaar, zeker als je ver weg moet.

Wat wil je verder nog bereiken?

Ik wil gewoon leuke laten blijven maken. Het eerstvolgende dat ik nu ga doen is met de band, dat is vrij heavy. Vergeleken met wat ik net heb gedaan. En ik wil ook soul dingen blijven doen. Voor het repeteren had ik nog nooit een woord in het Nederlands gezongen trouwens. Dus ik begon ook meteen te schateren toen ik begon te zingen. Het is natuurlijk heel gek, maar het is anders voor Thomas en Paul, die altijd naar Engelse TV kijken, om in het Engels te zingen. Vroeger kocht je een plaatje en dat was dan altijd Engels. En andersom is het niet mijn oorspronkelijke spreektaal, ik heb het me gewoon aangeleerd. Maar ik zou ook niet zo snel in het Nederlands iets willen schrijven ofzo.

Met wie zou je graag willen samenwerken?

Ik zou graag een keertje met Eric Clapton en het allerliefst Jim Page. En iets met de gitarist van The Black Crowes.. En Bruce Springsteen. En Paul Weller, lijkt mij ook wel leuk om mee te spelen.

Is Ross Curry je echte naam?

Nee, dat is de naam van mijn stiefvader. Mijn echte naam is Margari, mijn vader is Italiaans. Mijn stiefvader heette Curry, dus die heb ik laten veranderen.

Speel je nog meer instrumenten?

Ja, basgitaar. Geen piano, zou ik wel heel graag willen. Bongo speel ik ook wel.

Wat zijn je verdere hobbies?

Mijn kinderen. Maar nu je het zo zegt heb ik daar eigenlijk geen tijd voor. Ik weet het eigenlijk niet. Lezen toch wel, als het even kan. En ik zit nu een beetje met wat digitale opnamedingen te kloten, kijken wat kan enzo. En ik heb net twee nieuwe microfoons gekocht. En gitaren verzamelen, ik heb er de afgelopen maanden drie gekocht en ik heb er nu een stuk of acht ofzo..

Beschrijf Ross Corry eens in vijf woorden..

Ijdel, eerlijk, ongeduldig, wilskrachtig en lui.

Wat was het mooiste moment of de mooiste dag uit je leven?

Dat mijn kinderen geboren werden. Dat vond ik wel tof. Er gebeurd iets wat je nog nooit van je leven mee hebt gemaakt. De eerste keer is ongelofelijk en als het weer gebeurd weet je weer niet wat je overkomt. Dat is onherroepelijk.

Wat is je eigen favoriete nummer van Hope Springs Eternal?

Ik denk Hope Springs Eternal of Turn, maar ik verschuif altijd. Ik vind Wake Up Dead ook goed.

Waarom heb je je tweede album "69" nooit uitgebracht?

Ik heb ontzettend veel geklooi met de platenmaatschappij gehad, want ik had die plaat opgenomen en dat kostte me al heel veel geld. Moest iedereen inhuren enzo. Uiteindelijk wist diegene die de plaat zou doen dat hij wegging bij die maatschappij, dus die plaat werd steeds uitgesteld en uitgesteld. En op een gegeven moment bleek dus de tijd echt erop te zitten. Toen wilde ik dus de plaat kopen van de maatschappij, voor heel weinig. En toen kreeg ik een contract te zien en ik moest dus gewoon al die kosten inlopen. Dus toen had ik zoiets van laat maar zitten. Maar ik heb wel de masters meegenomen naar huis. En de hele tijd belde hij op van ja ik wil die masters hebben. Toen zei ik dat hij eerst een brief op moest stellen dat ik gewoon vrij was om te doen wat ik wilde. Ik heb ook een aantal nummers die op Hope Springs staan opnieuw opgenomen. Maar ik heb nooit iets getekend uiteindelijk, dus dat betekend dat zij er niks mee mogen doen. Dus uiteindelijk heb ik het anderhalf jaar geleden teruggestuurd. Dat ging toen allemaal via advocaten enzo. Was echt vrij heftig en toen was ik dus echt vrij om te gaan waar ik wilde. En toen dacht ik nou ik ga het gewoon helemaal opnieuw maken. Zonder dat zij er tussen zitten en ik wil er gewoon helemaal niks meer mee te maken hebben met die opnames. Misschien zet ik ze nog wel een keer gratis op het net, maar dat kan alleen als zij absoluut niet weten dat ik dat weet. Niemand wilde verder ook meer zaken doen met hun. Dus toen hebben we gewoon een brief opgestuurd en toen hebben zij ook een brief teruggestuurd en nu is alles weer in orde.

Is er wel eens iets misgegaan op het podium? Ben je wel eens de fout ingegaan?

Heel vaak.. Zo vaak!! Bij deze tour wel het meest van heel mijn leven. Niet tekst kwijt ofzo.. Nee, het zijn meer dingen die het niet doen. Microfoons, zenders.. Pluggen die niet in je gitaar zitten, versterkers die het niet doen, die er mee kappen.. Ik ben hier een keer uit mijn broek gescheurd, ook nog.. Ik heb laatst mijn vinger helemaal open gehad, toen lag er overal bloed. Dat zag ik zelf niet, maar er lag wel een hele plas met bloed. Iedereen dacht dat het Paul's voet was.. En Frank heeft met het mij op zijn rug van de trap dragen me wel een keer tegen de leuning van de trap laten knallen. En in het begin echt een paar keer dat mijn microfoon het niet deed, dat iemand hem vergat aan te zetten. En ik heb een keertje de verkeerde microfoon gepakt, er lagen allemaal microfoons op die tafel en het was vrij donker. En dat bleek dus de verkeerde te zijn. Toen stond ik een beetje naar de bodem te kijken totdat er iets uitkwam. Zo is dat ook ontstaan wat ik nu in het begin van Ik Hou Van Jou doe.

Ben je ergens aan verslaafd?

Ik rook niet. Spa rood, ik word panisch als ik geen Spa Rood in huis heb. Als ik thuis kom als ik heb gespeeld dan moet dat er wel zijn. Sporten ook, ik sport elke dag samen met Dave voordat we opgaan en ik word heel ongelukkig als ik dat niet eerst heb gedaan.

Heb je al eerder projecten als Ren Lenny Ren gedaan?

Nee. Nog nooit een theatertour ofzo..

Kan je eigenlijk wel acteren?

Dat moet jij mij zeggen.. Maar uiteindelijk denk ik van wel. Acteren is niet echt doen. Het is meer denken waar je nou eigenlijk mee bezig bent en wie je nou eigenlijk bent. Als je de tekst hoort moet je wel weten hoe je je moet gedragen.

Nederland of Engeland en waarom?

Nederland. Ik heb niet veel met Engeland.

Hoelang zit je al in de muziek?

Proffessioneel vanaf een jaar of 18 ofzo. Dat je live speelt.

Hoe ben je gevraagd voor je rol en wat was je allereerste reactie daarbij?

Ik was de allereerste die gevraagd werd. En echt al vier jaar geleden ofzo.. Ik wist niet wat Thomas bedoelde. Thomas heeft soms een bepaalde manier van formuleren dat je er helemaal niks van begrijpt. Dus ik dacht echt van waar gaat het nou eigenlijk over? Maar hij begon dus van: "Nou het gaat dus over Lenny..." Over de op- en ondergang van iemand en zij zitten daar dus inderdaad midden in. Zij zitten daar achter, in zoverre was het wel duidelijk. En op een gegeven moment dacht ik dat het me wel een uitdaging leek. En het was nooit helemaal duidelijk of ik nou iets zou zeggen of niet. Er zou wel muziek van mij in komen, maar hoe dat verder allemaal precies zou gaan was toen nog volstrekt onduidelijk. Dus toen had ik zoiets van nou waarom niet?

Kan je jezelf vinden in Lenny?

Ja ergens wel denk ik. Toen ik Thomas leerde kenne toen zat ik in een band en hij zat nog met David toen, zij zaten ook samen in een band. Thomas werkte in een poolhal en ik kwam daar als ik vrij was. David zei op een gegeven moment dat hij een paar liedjes met Thomas op ging nemen. Die band ging uit elkaar en David ging verder met Thomas.

Zou je ooit iets met JB willen doen?

JB en ik hebben een 70's dou. Als we ooit heel veel tijd hebben gaan we daar ook iets mee willen doen. Ik heb ook met JB in Paradiso gestaan, ken hem ook al heel lang. Die 70's dingen moet je echt eens een keer zien als je de kans krijgt.

Wat is je favoriete eten?

Ik hou heel erg van Japans.

Wat is het vervelendste bijbaantje dat je ooit hebt gehad?

Vakkenvuller. Op een gegeven moment had ik geen ziekenfonds, ik woonde net i Amsterdam. Ik ben gewoon op de fiets gestapt en de eerste straat waar ik in reed zochten ze bij de AH vakkenvullers. Ach ja, ik was verzekerd.

Waar besteed je je geld aan?

De afgelopen weken aan veel muziekinstrumenten. En voor mezelf, kleding.. Ik heb microfoons gekocht, gitaren.. Een draadloos internet systeem.. Veelste veel eigenlijk.

Wat is de grootste miskoop die je ooit hebt gedaan?

Moeilijke vraag.. Dat doe ik eigenlijk niet zo snel. Nee dat zou ik echt niet weten. Ja een vloer! Ik had een vloer gekocht, die had ik gelegd en toen keek ik ernaar en toen dacht ik jeetje ik vind dit zo intens lelijk gewoon!! Maar ja daar doe je vrij weinig aan. We zijn verhuisd en degene die erin kwamen vonden het helemaal te gek!!

Stel je mag drie dingen meenemen naar een onbewoond eiland, wat nam je dan mee?

Mijn gezin, telt dat als een ding? Ja? Okee.. Gitaar en een computer.

Wat is je favoriete film?

Euhm, ik vind Raging Bull een erg goede film, euhm..... Even kijken hoor.. Apocalypse Now.. En Midnight Cowboy vind ik ook wel een hele goeie film.

Stel dat er ooit een film over jou komt, wie moet jou dan spelen en waarom???

Freek!!!! Freek is 2 meter 5 ongeveer.. Trouwens, Scarface vind ik ook een erg goeie film. Al Pacino lijkt me heel leuk, of John Travolta. Ik zeg Al Pacino.. En als we die niet kunnen krijgen, dan toch Freek!!

Waar zie je jezelf over tien jaar?

Over tien jaar? Op een warm strand hopelijk. In een ligstoel. Nog steeds met muziek bezig, dat zeker wel. In ieder geval liggend in een warm oord, dus weg uit Nederland. Gewoon weg uit Europa. Ik maak er gewoo een soort van lange vakantie van.

Heb je jezelf ook nog iets in het vooruitzicht gesteld aan het einde van de tour?

Ik wil zoiezo gaan spelen met de CD.. Solo weet ik niet, misschien met de mensen die mee hebben gedaan. En met een electrische band. En daarnaast heb ik nog een coverproject. Het heeft iets met Jezus Christ Superstar te maken, maar niet met theater, alleen met muziek. Het wordt ook een band-opzet. En verder met de band, op podia.. Niet in een theater. Maar eerst eens kijken hoe het loopt, of daar allemaal tijd voor is.