Acda en de Munnik in de Metro, 28 augustus 2004 :

De cd's van Acda en de Munnik vliegen je om de oren. Ze spelen op de Amsterdamse Uitmarkt. Maar hun leven wordt momenteel vooral beheersd door hun pronkjuweel "Ren Lenny Ren", een totaal nieuw project voor het duo. Begin november gaat deze voorstelling in premiere. De muzikale mannen hebben het er maar druk mee.

Jullie zijn net terug van vakantie. Bijgekomen?

Acda: "Nou vakantie, zet dat maar tussen aanhalingstekens. We zaten dan wel in Frankrijk, maar dat was omdat de regisseur van onze aankomende show daar woont. Het was vooral een week van keihard werken."
De Munnik: "Het was wel lekker om afgezonderd van de wereld alleen maar met Ren Lenny Ren bezig te zijn. Zonder je te schamen kon je aan het ontbijt beginnen aan een zin die niet klopt. Iedereen had dan zoiets van "Ja, daar zijn we hier voor". Het was een goede week, maar bepaald geen vakantie."

Wat deden jullie daar dan de hele dag?

De Munnik: "Vooral de filosofie en de samenstelling van het stuk controleren. Klopt het helemaal? Daarna begin je met close reading. Wat staat daar eigenlijk? Voor de repetities begonnen, moest het script helemaal kloppen. Maandag zijn we van start gegaan met repeteren, samen met de band en de crew. Het is fijn als dan blijkt dat het verhaal goed in elkaar zit."

Ren Lenny Ren gaat over de angst om te verliezen en de moed die nodig is om daarmee om te gaan. Zijn jullie beland op zo'n punt in jullie carriere?

Acda: "Ja. Tijdens een gesprek zei iemand dat je op een bepaald moment in je leven meer te verliezen hebt dan te winnen. Op dat punt zitten wij. Niet zozeer over de heuvel of dat soort ongein, maar ook niet bepaald op tienertoerrails. Je hebt zo je verantwoordelijkheden."
De Munnik: "Ook op carrierevlak. Als je veel te verliezen hebt, is het logisch dat je dezelfde koers blijft varen. Dat is veiliger. Wij zijn daar tegenin gegaan. We gaan nu een keer iets ontzettend moois en anders maken. We hebben nu de kans om dat te doen, dus dan moet je alleen nog maar durven."

Een sprong in het diepe?

De Munnik: "Zeker. We hebben drie theaterprogramma's gedaan en dachten: "Blijkbaar kunnen we dit, het gaat hartstikke goed." Het enige dat we hadden kunnen doen, was toch maar een deel vier uitbrengen, maar eigenlijk was het een afgerond hoofdstuk. Als je dan doorgaat, ben je jezelf aan het verloochenen. En dus moesten we een nieuwe sprong wagen. Dat vergt moed. Dat is de moed waarmee we het stuk maken."

Het thema is niet bepaald licht te noemen. Toch noemen jullie het een rockcomedy.

Acda: "Woody Allen is ook heel serieus, maar maakt toch comedy. Op die manier moet je het ook zien. Het is geen sitcom. Dus niet lach of ik schiet, nee, wij willen een zwaar thema licht brengen. Zelf noemen wij het trouwens muziektheater."

Wat is het nou? Een rockopera, rockcomedy of muziektheater?

Acda: "De verwarring die je in de pers vindt, is er bij ons ook wel. Eigenlijk kun je de voorstelling pas een naam geven als zij af is. Bij onze vorige programma's werden we keurig onder het kopje cabaret ingedeeld. Daar horen we ook voor ons gevoel, maar of dat nou cabaret was.. Volgens mij niet. Zelf noemen we Ren Lenny Ren muziektheater, maar we zouden eigenlijk niet weten wat het uiteindelijk is. Misschien is dat wel de taak van de recensenten."

Wordt het een eenmalige show?

De Munnik: "Dat is wel het idee, maar we zien wel hoe het loopt. Misschien vinden we dit helemaal het einde. Staan we straks te spelen en denken we: "Dit is geweldig, met een groot decor, een band, grote zalen..we gaan nooit meer iets anders doen!". Of we denken: "Het zou wel lekker zijn als we straks weer het podium oplopen, met z'n tweeen. En dat jij dan een verhaal verteld en ik een liedje speel, of samen..". We zullen zien. "

Wanneer vinden jullie de voorstelling een succes?

De Munnik: "Als we op de premiere tegen elkaar zeggen: "Dat is heel goed!".
Acda: "Goede recensies en volle zalen helpen ook wel. Maar het belangrijkste is dat wij tevreden zijn met het geheel. Voor de premiere hoor je te weten waar je aan toe bent. Dan willen we zeker weten dat dat is wat wij wilden maken."

Krijgen wij waar voor ons geld?

De Munnik: "Jazeker! Ik zie het helemaal voor me, nu het script af is. Het is een groots verhaal. De bedoeling is een prachtige verbeelding te maken van iets dat wij wilden vertellen en dat de mensen in de zaal raakt. Gespeeld door acteurs, gezongen door acteurs, met een koor, een band, een decor.."
Acda: "Wij willen dat de mensen weggaan met het gevoel: "Dit was iets prachtigs!" ".

Hadden jullie dat daarvoor dan niet?

Acda: "Daarvoor hadden we niet echt die pretentie iets prachtigs te maken, meer iets moois. Het gevoel bij de mensen moet zijn: "Tsjongejongejonge", in de positieve zin. Ze moeten vervuld van iets de zaal uit gaan. Dat zou te gek zijn, als ze vervuld van een goed gevoel en positieve energie de zaal uitlopen."
De Munnik: "Natuurlijk zitten er wel weer een paar doodklappen in, dat vinden wij wel prettig. Dan voel je zo'n beladen sfeer in de zaal... We hebben er zware zin in!"

Jullie treden zondag op op de Uitmarkt.

Acda: "Ja, daar heb ik ontzettend veel zin in. Leuk, zo'n groot podium, bands.."

Wat vinden jullie het leukste aan de Uitmarkt?

De Munnik: "De sfeer. Ik vind de Uitmarkt een heel positief, fijn festival. Het is gratis, de mensen komen er graag, zijn blij.. En natuurlijk is het fantastisch dat wij als laatste mogen spelen, een hele eer."
Acda: "Het is de ontlading van het festival, waar iedereen naartoe leeft. Je kan natuurlijk niet alles zien, maar de laatste band mis je nooit."

Gaan jullie nog voorstellingen van anderen bijwonen?

De Munnik: "We zijn net drie dagen terug van vakantie. We hebben dus nog geen tijd gehad om het schema te bekijken. Geen idee wie er spelen. Het zal lastig worden een ander optreden te gaan bekijken. "
Acda: "Ons leven bestaat op het moment voornamelijk uit Ren Lenny Ren.