De Poema's zetten er een punt achter...

Stoppen vanwege succes.

Thomas Acda vind het wel grappig, alle aandacht rond de Poema's, het incidentele samenwerkingsverband tussen Acda en de Munnik en Van Dik Hout. Toen de twee succesvolle popacts in '98 besloten samen te musiceren om elkaar te inspireren, konden ze niet bevroeden dat het zulke proporties aan zou nemen. Met slechts twee singles in al die tijd, waarvan een nummer 1 hit, Zij Maakt Het Verschil, is de Poema's een gevestigede naam in Nederpopland. Te, vinden ze zelf, en daaron werd besloten om de samenwerking stop te zetten.

Uit elkaar gaan doe je met een bang, dus werden de acht liedjes die op de twee maxisingles waren verschenen aangevuld met zes nieuwe, en ligt de eerste en tevens laatste licht ironisch getitelde cd Best Of vanaf maandag in de winkels. Om het afscheid te bekrachtigen en de vele fans niet teleur te stellen werd voorzichtig besloten tot een eenmalig Heineken Music Hall concert. Dat zijn er inmiddels al vier, met een vijfde nog in de pen. Thomas Acda verwonderd zich er nog steeds over, maar is er ook klaar mee. "Er is nooit echt over gesproken om nu op te houden. Het is een gevoel, het is gewoon beter als we niet constant in elkaars vaarwater meer zitten." Van Dik Hout zagner Martin Buitenhuis vult aan: "Als je nu al in je agenda hebt staan dat je in 2005 weer een single gaat maken, dan is de spontaniteit ervan af. Toen wij voor de allereerste keer iets samen deden, was dat puur voor de lol. Dat is het voor mij overigens nog steeds." Paul de Munnik: "Je merkt dat het voor de buitenwacht heel groot is. Opeens zitten we een CD op te nemen en concerten voor te bereiden. Maar dat hebben we nooit bedoeld." Het begon allemaal ooit als grap. Acda en de Munnik hadden al het idee om Van Dik Hout te vragen voor hun eerste plaat, maar die haakten toen af. Acda: "Maar toen die 180000 stuks had verkocht, vond VDH het plotseling wel een lucratief idee." Buitenhuis: "We hebben dankzij de kruisbestuiving -Thomas levert teksten in bij Sandro(VDH) die daar muzikaal mee gaat stoeien, terwijl ik Paul teksten geef- samen nummers gemaakt die we afzonderlijk nooit gemaakt zouden hebben. En dat heeft per ongeluk twee keer tot een fantastisch resultaat geleid." De Munnik: "De Poema's rockt veel meer dan Acda en de Munnik, terwij het voor VDH veel theatraler is dan zij ooit zouden doen." Buitenhuis: "Omdat de Poema's precies tussen onze twee bands in staat, kan ik me met de teksten veel meer uitleven dan ik voor VDH zou kunnen doen. Zonder dat ik over dat gitaargereld heen moet met korte scherpe dingen."
Wat weinigen wisten was dat de opbrengsten van de singles naar een goed doel zijn gegaan. Acda: "Veel hou je aan zo'n single niet over en omdat we dat ook nog eens met zijn zevenen moesten delen, besloten dat we de opbrengsten van de eerste single aan het Emma kinderziekenhuis zouden schenken. Dat was toch 35000 piek. We hebben dat stilgehouden, omdat we niet wilden dat het daarom een hit zou worden." Buitenhuis: "Ik vond het ook wel stijl hebben om goede doelen een hoop geld te kunnen overhandigen zonder dat je er goede sier mee hebt gemaakt. Het is niet zo dat we een nummer hebben geschreven zodat we de opbrengsten aan een goed doel zouden kunnen schenken. Nee, we hebben samengewerkt en die liedjes kwamen er." Wat ze bij de concerten gaan doen, is voor de Poema's zelf ook nog een raadsel. "Veertien nummertjes met hele lange solo's", denkt Acda. De Munnik: "Ik vrees dat we met wat verassingen op de proppen moeten komen." Acda: "We moeten het groots aanpakken! Zeven bungee jumpende mannen ofzo uit de nok. Effe over Robbie Williams heen." De Munnik: "Je hoort het, we moeten er nog even over nadenken." Acda, knorrig: "Prettiger lijkt het me on na de 10e december helemaal niet meer over de Poema's na hoeven te denken. En ik vind het nog steeds niet bepaald wereldnieuws dat wij uit elkaar gaan, Dat is, by the way, wel zo relativerend. Ik hou wel van dingen afsluiten. Dingen moeten voorbij gaan, dan krijgt het meer waarde. Kunnen we eindelijk eens met Blof een bandje beginnen." Buitenhuis: "Nou, wij hebben toevallig al wat aanbiedingen gehad! Wie? Veldhuis en Kemper!"