Na drie succesvolle theatershows als duo gooien Acda en De Munnik het roer om met Ren Lenny Ren: een groots opgezette rock-comedy waarin ze voor het eerst samen met andere acteurs op het podium staan. ,,We hebben tegen elkaar gezegd: en nu gaan we verdomme eens wat ánders doen."

AMSTERDAM - In Ren Lenny Ren spelen Acda en De Munnik twee succesvolle popartiesten, die kiezen voor een bestaan in de luwte en liedjes gaan schrijven voor een nieuw popidool: Lenny. Die blijkt echter meer in zijn mars te hebben dan gedacht en streeft het tweetal volkomen voorbij. ,,Ze raken alles kwijt wat ze hadden en dan blijkt het leven in de schaduw ineens een stuk minder leuk", legt Paul de Munnik uit. Thomas Acda vult aan: ,,Het leek ons een leuk onderwerp: het verliezen van je succes. Het is makkelijk om te roepen dat dat niet zo erg is omdat je toch een leuke tijd hebt gehad, maar in het echt zit je in zo'n geval waarschijnlijk huilend bij je opa van: 'ja maar ik was toch góéd'."

Voor de duidelijkheid: de hoofdrolspelers mogen dan twee popsterren en songschrijvers zijn, de nieuwe voorstelling heeft weinig of niets te maken met Acda en De Munnik zelf. Alleen het onderliggende thema, dat ze plechtig omschrijven als ,,de angst om te verliezen en de moed om daarmee om te gaan", is min of meer gebaseerd op hun eigen situatie. ,,Dat thema heeft te maken met ons succes, en met het feit dat we nu allebei kinderen hebben", vertelt De Munnik. ,,Daar gaat het in het stuk ook over: op het moment dat je dingen hebt, wil je ze ook graag houden. De vraag is alleen: hoe doe je dat? Vergelijk het met zand: hoe harder je dat probeert vast te knijpen, hoe sneller het uit je handen glipt. Je kunt het beter laten liggen en kijken welke kant het op waait. De dingen hun gang laten gaan, kijken wat er gebeurt en daar is moed voor nodig. Na ons derde programma hebben wij tegen elkaar gezegd: 'en nu moeten we verdomme eens iets ánders doen." Acda: ,,Toen we dat eenmaal besloten hadden, zijn we gewoon aan de slag gegaan met het idee dat we wel zouden zien waar we op uitkwamen. Of het nu een succes wordt of niet, mensen zullen in ieder geval zeggen: 'ze hebben het geprobeerd' En niet: 'ja, dat kennen we nu wel'." Ren Lenny Ren is beduidend anders dan de eerdere theatershows van het duo. ,,We hebben dit keer éérst de liedjes opgenomen en uitgebracht, dat deden we vroeger altijd andersom", vertelt Acda, doelend op de albums Groeten uit Maaiveld uit 2002 en het pas verschenen Liedjes van Lenny. De Munnik: ,,Daardoor zijn dat veel grotere, betere platen geworden, waarop we nieuwe dingen konden uitproberen. Omdat we ons veel meer konden concentreren op de liedjes zelf, en ze niet meteen aan een theaterprogramma waren verbonden."

Verder is de nieuwe show vooral groter, met een flink decor en een hele groep acteurs. 'Joop van den Ende-groot' noemde Acda hem twee jaar geleden al, toen er alleen nog maar een ruw idee bestond. Uiteindelijk hadden ze Joop voor de uitvoering niet nodig. ,,We hadden hem best om advies willen vragen, maar eigenlijk ging het allemaal vanzelf", vertelt Acda. ,,Iedereen die we belden wilde maar wat graag meedoen, alleen Joost Prinsen haakte op het laatste moment af omdat hij het lange touren niet zag zitten. Ik ben wel benieuwd wat Joop ervan vindt, hoor. We zullen hem zeker uitnodigen op de première."


Tekst: Guido Verburg
Bron: Spits