Thomas Acda en Paul de Munnik ontmoette elkaar op de Kleinkunstacademie, een ontmoeting die al snel smaakte naar meer. En in korte tijd besluit het tweetal een cabaretduo te vormen. Cabaret, tja.. ze waren er beiden over eens dt het geen standaard cabaret moest worden, maar ook een muzikale noot moest mogen. Een goede keuze, want juist met de verschillende liedjes slaat het programma volledig aan.

Daarnaast hebben Acda en de Munnik ook buiten de theaters in 1998 voor het eerst een hit met
Niet Of Nooit Geweest.

Uiteindelijk werden er drie theaterprogramma's, met bijgaande albums, gemaakt, die gezamenlijk een drieluik vormden. In het voorjaar van 2002 bundelden Acda en de Munnik de drie shows in één afsluitend programma: Trilogie. Met daarbij de mededeling dat ze daarna iets heel anders wilden gaan doen...

Dat heel iets anders, is Groeten Uit Maaiveld geworden, een popplaat, waar bij ze de cabarettekst georienteerde nummers meer uitbouwen tot muziek met emotie. En natuurlijk mocht het dan ook niet uitblijven dat ze met deze nieuwe plaat de buhne opgingen.

De DVD is daar het resultaat van, opgenomen in het oude Luxor theater in Rotterdam, met band. Een prachtig programma, want dit duo komt toch echt het beste uit de verf live op de buhne waar ze praktisch geboren zijn.

Een stevig repertoir afgewisseld met rustigere nummers, en pakkende teksten, duidelijk gespeeld met passie en heerlijke muziek om naar te kijken en luisteren.


Beeld 1.78:1 (16:9)

Sony Music heeft Acda en De Munnik - Groeten uit Maaiveld op DVD uitgebracht in een ratio van 1:78:1 anamorf.

De setting in het Luxor theater is bijna sober... naast de band en basis verlichting zijn er weinig afleidende elementen geplaatst. Het gaat dus puur om de muziek en niets anders..

De beeldkwaliteit van deze dvd is over het algemeen goed te noemen, waarbij de scherpte en de contrastratio met name opvallen.

De registratie is zeer dynamisch opgenomen, waardoor het zeker niet saai is, wat daar mee wel een nadeel is, is dat de camera af en toe de reflectie van de belichting bevat, iets wat helaas bij een concertregistratie niet altijd te vermijden is.

Er zijn geen noemenswaardige artifacten gevonden op deze dvd, heel lichtjes is een beetje aliasing gespot, maar amper de moeite om dit te belichten.


Audio Dolby Digital 5.1

We vinden op de DVD Groeten uit Maaiveld 2 soundtracks, namelijk een Dolby stereo soundtrack, betiteld als bedoeld voor 2 grote speakers en een Dolby 5.1. soundtrack, betitelds als bedoeld voor 1 grote speaker en een hele hoop kleintjes...

Ik hoop niet dat mensen die letterlijk hebben genomen tijdens het mixen, want wat mij opvalt is dat de stereo-soundtrack subtielere detail informatie bevat, die ik bij de surround sountrack licht mis.

Nu kan je je afvragen of de Dolby 5.1 track niets toevoegd, niets is minder waar, want deze track biedt een homogeen surroundgeluid, waarbij de podia opstelling (even zonder zang) precies te plaatsen is, met veel diepte. Waarom zonder zang?? Zang is bijna in zijn geheel via de centerspeaker gemixt, en dat luistert heel raar als iemand die achter een piano zit aan de linkerkant, terwijl zijn stem precies in het midden geplaatst is.

Goed, ik mag nu misschien aan het zeuren zijn over de mixing van de zang, maar het videobeeld is daarmee compleet tegenstrijdig met wat je hoort. Een gemiste kans, want mede hierom krijgt de surround track van mij maar 3,5 sterren, terwijl deze anders zeker 4,5 had gescoord.


Extra

Backstage
Opnamen in de kleedkamer en achter het podium, waarbij het duo samen met de bandleden terugdenken en vooruitkijken op een optreden, met alle bijbehorende grappen en grollen.

On The Road
Een feature die Acda en De Munnik inclusief band volgt op weg naar de optredens.

Unplugged
Unplugged laat de muziek van het duo horen, zonder teveel toeters en bellen, vier nummers worden in de oefenruimte te horen gebracht.

videoclip van Groeten Uit Maaiveld


Oordeel 77/100

Acda en De Munnik zijn bijna een uniek cabaretduo. In het verleden ben ik al eens naar hun shows geweest en de muzikale noot viel toen al echt op. Toch had ik niet echt verwacht dat men zich volledig ging storten op de muziek. Toch na de hits die het duo heeft gehad, hebben ze echt laten zien dat ze een blijver zijn.

Maar zoals iedere artiest lonkt het podium te allen tijde, en daar komt het duo dus ook echt tot zijn recht. De DVD Groeten uit Maaiveld - Live legt dit feilloos vast.

Niet alleen een aanrader voor de fans van het duo, maar ook gewoon voor de muziekliefhebber, met nog steeds heerlijke teksten om naar te luisteren.


Bron: www.dvdzine.nl