Lenny
Het verhaal is wel zo’n beetje bekend. De eerste drie studio-albums van Acda en de Munnik werden steeds gemaakt op basis van een reeds gerealiseerd theaterprogramma. Het vorige, vierde album Groeten Uit Maaiveld en dit album Liedjes Van Lenny zijn gemaakt op basis van een nog te schrijven rock-opera. In november gaat die musical Ren Lenny Ren in première. Is Liedjes Van Lenny wel sterk genoeg om op zichzelf te staan?

Veel
De eerste luisterbeurt stelt eigenlijk een beetje teleur. Acda en de Munnik zijn duidelijk de Acda en de Munnik van acht jaar terug niet meer. Geen breekbare liedjes meer van een theaterduo, maar dertien songs van een echte band. Zoals gezegd valt dat dus wat tegen. Is de tekst van Wat Ik Zie Moet Ik hebben niet veel te slap? Is Paul de Munnik niet een veel te gemaakte chansonnier in Voor Jou?
Na wat vaker luisteren komen de positieve punten ook bovendrijven. Duivel Is Dood is een zwaar relaxed openingsnummer. Ik Hou Van Bijna is toch wel leuk en Kleine Man is net genoeg in balans om mooi te vinden. En hee, Mijn Cliënt heeft ook wel wat spannend. En Van De Regels En Het Spel is toch wel goed.


Benadering
Tijd voor een andere benadering. Thomas Acda schrijft de meeste teksten. Gek om te zien dat die teksten nu wat sprekender zijn, in tegenstelling tot de teksten die hij in ’t verleden schreef. De muziek die Paul de Munnik schrijft is vaak erg (ook in tegenstelling tot eerdere albums) moeilijk gevonden en is vooral in het begin erg wennen. Na veel, veel luisteren wordt die opinie wel steeds positiever. David Middelhoff neemt zoals gebruikelijk ook een deel van de muziek voor zijn rekening. Van de drie muziekschrijvers schrijft hij de meest pakkende akkoordenschema’s. JB Meyers is zowel bandlid als producer van de platen van Acda en de Munnik. Hij zorgt voor de tierelantijntjes, de meeste arrangementen en de invulling daarvan. De combinatie van al die ingrediënten zorgt er dus voor dat het lang, erg lang wennen is aan deze plaat.

Conclusie
Dan is het nu tijd voor superlatieven. God, wat is deze plaat eigenlijk goed soms. Acda en de Munnik zijn uniek in hun soort en blijven zichzelf gelukkig ontwikkelen. De spanning voor de rock-opera wordt met Liedjes Van Lenny perfect opgebouwd en ja; deze cd staat keurig sterk genoeg op zichzelf. Met andere woorden: goeie plaat.

Geschreven op 29 september 2004 door Maurice.