Ren Lenny Ren was een nummer van de vorige cd van Acda en de Munnik. Rond die titel is nu een 'rockopera' opgetrokken. 'Liedjes van Lenny' is de cd die daar bij hoort. Het lijkt warempel wel of je een cd van De Dijk op zet. Tot het duo begint te zingen.

In het Nederlands natuurlijk, maar bij Acda en de Munnik heeft dat geen voordelen. Er zijn grote verschillen tussen wat je denkt te verstaan en wat in het tekstboekje staat. Bij het meelezen blijft je oog regelmatig haken aan onbeholpen taalvondsten. Absoluut dieptepunt: 'Mijn cliënt'. De vrouw voor wie 'Voor jou' is gemaakt zou de schrijver een emmer water over zijn hoofd moeten werpen. ,,Voor jou zing ik een lied. En als je 't niet wil, zing ik niet.''

De altijd wat lui klinkende stem van Thomas Acda doet je verlangen dat je echt een cd van De Dijk had opgezet. Dat de muziek hier erg aan doet denken komt door de arrangementen. Die zijn van J.B. Meijers, de man die ook het geluid van De Dijk vormgeeft.

Vindingrijk zijn de composities niet, maar voorspelbaar zijn is ook een manier om goud te worden. Nog één poging gedaan om de verstaanbaarheid te verhogen: soms helpt het om muziek in plaats van harder juist zachter te beluisteren. Het einde van 'Liedjes van Lenny' nadert. Het geluid staat inmiddels vrijwel uit. Helpt niet. Maar wat is het lekker stil.


Tekst: Jaap Stiemer
Bron: Noordhollands Dagblad