Acda en De Munnik - Nachtmuziek
Uitgegeven: 27 november 2007

Het is alweer drie jaar geleden dat de laatste studioplaat van Acda en De Munnik uitkwam; het in 2005 verschenen Adem was een verzamelaar. En nu is er dan 'Nachtmuziek', door de heren zelf aangekondigd als een donker album, met een flinke dosis hoop. En dat klopt eigenlijk precies.

De oorzaak van al het donker mag inmiddels bekend worden verondersteld. Thomas Acda scheidde van zijn jeugdliefde Joanneke met wie hij al meer dan dertig jaar samen was. Dat gaat niemand in de koude kleren zitten en dus drukt het voorval een flinke stempel op de plaat.

Hoop

Toch slagen Acda en De Munnik erin om zoals beloofd de hoop te laten domineren. Eerste single 'Dan Leef Ik Toch Nog Een Keer' barst van de levenslust en de optimistische blikken vooruit. "Ik wil bestwel sterven voor de liefde / Maar misschien voor deze teveel eer", zingt Acda. Zo. Die zit.

Openingsnummer 'Heel Veel Lieve Mensen' is voorzien van een stuwende piano en de kenmerkende tweestem van de heren. Mooie koortjes, waar ook 'Dan Leef Ik Toch Nog Een Keer' van is voorzien, zijn een welkome aanvulling en zorgen voor mooie diepgang in het geluid.

Kelder

De afgelopen jaren kwam er in de werkzaamheden van Acda en De Munnik een rockopera, een heuse Best Of en een live-album met het Metropool Orkest voorbij. Niet slecht voor twee doodgewone jongens die in een Amsterdamse kelder hun eerste liedjes in elkaar knutselden.

Maar het klonk de afgelopen jaren zelden zo constant en samenhangend als op Nachtmuziek. Een heldere maar simpele productie zet de liedjes op de eerste plaats. 'Ik Denk Je Hier Bij Mij' is een wonderschone verhandeling over de eenzaamheid van een gebroken hart. 'Nachtmuziek' is een van de beste Nederlandstalige nummers van de afgelopen tien jaar.

Goed

'Mijn Vriend' echoot Crosby, Stills, Nash en Young maar is nergens een gekunsteld trucje. En in 'Die Man Zijn' overtuigt Acda ons ten enen male dat het allemaal wel goed komt. "O, wat een vrouw kan doen." En zo is het.

Tekst: Tim Fierant, voor Nu.nl